Kooikerhondjes van de Kytomba

 

Dagboekje tot aan de geboorte

 

27 december 2020:

Helaas. Geen kerst puppy's. Gisteravond hadden we nog hoop dat het zou doorzetten. Mijn vriendin zou er ook bij zijn voor hand en spandiensten. Die was om 20 uur hier. Die nam ook gelijk een zelf gebakken appeltaart mee voor als de 1e pup geboren is. 

Het is een hele lange nacht geweest. Maar nog geen puppy's. Ze heeft de hele nacht liggen hijgen, trillen en graven, maar nog steeds geen weeën. En dat is toch waar we op moeten wachten.  Rond half 4 hebben we het opgegeven en zijn we in "ploegen" gaan slapen.  Het is nu 8.30 uur. En nog steeds is het hijgen, hijgen en hijgen. Zoals we gewend zijn van de vorige nestjes van Liske. Arme Liske. Als ze straks echt moet gaan werken dan is ze helemaal doodop. 26 december 2020:

Dag 60: Ik denk dat Liske de enige is geweest die vannacht fatsoenlijk geslapen heeft. De pupjes voel je letterlijk en figuurlijk groeien. Ze stompen zich bijna naar buiten. Ik kan zo een pootje pakken. Heel raar is dat. 

Gisteren probeerde Liske nog de hortensia's uit de tuin te graven. Dat gaan we maar even niet doen. 

Vanmorgen heeft ze nog normaal gegeten. Op naar komende nacht????

Ze gaat dus echt op mij wachten totdat ik vrij ben. Vanaf vanmiddag 15 uur mag ze losgaan. 
Het is nu 12 uur en de 1e tekenen van de naderende bevalling zijn daar. De ontsluitingsweeën zijn begonnen. Dit trillen wordt steeds erger, samen met hijgen en onrustig zijn in combinatie met graven. Dit kan nog uren duren. Het kan dus nog gerust vannacht of morgen gaan gebeuren. Voorlopig zal dit het laatste bericht zijn, denk ik. Of ik moet goed nieuws hebben. 


25 december 2020:

Dag 59: Weinig te melden, behalve dat de temperatuur van Liske sinds gisteravond aan het zakken is. Dat houdt in dat de bevalling in aantocht is. Maar ja..........dat wisten we natuurlijk al. Hihihi. Ze is nog steeds rustig. Ik heb zo'n zwaar vermoeden dat we vannacht wakker worden gehouden door haar gegraaf en gehijg. Liske kennende. 


24 december 2020:

Vanuit Sprang-Capelle wensen wij iedereen hele fijne kerstdagen. 

Vanmorgen bij Liske nog alles rustig. Temperatuur is nog steeds hoog. We zitten nu op dag 58. 

Voorlopig vindt ze het heerlijk om op haar buikje gekieteld te worden. 


23 december 2020:

Inmiddels ben ik al uuuuuuuuuuren bezig geweest om de webcam online te krijgen. Er moeten poorten geopend worden in het modem. Ik had een speciaal laptopje alleen voor de webcam. Die krijg ik niet werkend. Wel op mijn eigen laptop. Maar die wil ik niet constant voor de webcam gebruiken, want die heb ik hard nodig om foto's online te zetten, filmpjes en natuurlijk om mijn site bij te werken. Maar vooralsnog kunnen we online als het zo ver is. Maar ik baal wel enorm dat het me niet lukt. Vooral omdat ik niet weet hoe dat komt. 

Ben nu begonnen met het 2x per dag temperaturen. Morgen wordt er nog niets verwacht. Temperatuur is nog te hoog. 

En........................we hebben de kritieke dag gehad. Als de pups nu geboren worden dan is de kans groot dat ze het overleven. Het is nu geen vroeggeboorte meer. 

Liske is nog heel rustig. Echt nog  geen tekenen van de komende bevalling. Vannacht kunnen we nog rustig slapen. 

Wat ziet ze er moe uit:
22 december 2020:

Er komt nu melk uit de tepeltjes. Daar merk je toch wel aan dat het einde van de zwangerschap in zicht is. Maar wat mij betreft mag het niet eerder dan zaterdag na 15 uur gebeuren. Hihihi. Ik moet nl werken tm zaterdag 15 uur. Zou wel leuk zijn als het nog kerstpuppy's worden. 

Ze vindt het nu ook niet meer fijn als je weggaat. Ze ligt graag tegen me aan. 


Vanmorgen Liske getemperatuurd. Als verwacht was die gelukkig nog "hoog" 37.6 C. De eerstvolgende 2 dagen hoeven we nog niets te verwachten. Pfffft. Gelukkig niet. Zou echt te vroeg zijn. Als de bevalling in aantocht is dan zakt de temp. heel even onder de 37 en dan stijgt hij weer. Dan weet je dat ze geboren worden in 24 uur.

Ook maar even gewogen. Bijna 16 kg weegt ze nu. Das 3 kg. gegroeid sinds de echo. Er zal de komende dagen nog wel wat bij komen.21 december 2020:

De staredown van Liske. 

Liske is nu zo hongerig en het eten krijg ze altijd van Eus. Dan gaat ze hem op zijn schoot zitten aanstaren. Als hij dan niet reageert dan komt het pootje erbij. Ze krijgt nu 4x per dag eten. 20 december 2020:

Het buikje groeit gestaag. Je voelt nu heel duidelijk een pootje als dat tegen de buikwand schopt. 

Ai wat is het toch spannend. We tellen nu in dagen en niet meer in weken. 20 december 2020:

Het vorige nestje van Liske werd geboren in de herfst en toen had ik paddenstoeltjes aan de voorkant opgehangen. Ik bedacht me ineens dat dat eigenlijk echt niet kan in december. Dus: weg paddenstoelen.......

 

Welkom kerst:


19 december 2020:

Vanochtend gaan wandelen zonder Liske. Die had er niet eens erg in dat we weggingen, want Eus was zijn brood aan het smeren en dat was op dat moment toch een stuk belangrijker. 

Toen ik thuis kwam had Eus samen met onze dochter de eethoek al helemaal verwijderd en verplaatst naar de serre. 

Lege boel:

Het begin is er. Alle spullen van de zolder gehaald. En dat is heel veel. Wat je in de loop der jaren allemaal koopt. Hele stapels vetbedden. Als de pups straks groter zijn dan zitten er elke dag een stuk of 4 in de was. Dan heb je ze hard nodig. 

Stapel vetbedden:

Vetbedden

De opbouw:


18 december 2020:

Voorlopig heeft Liske vandaag voor het laatst meegewandeld. Vanaf morgen mag ze van ons alleen nog maar de kleine rondjes mee lopen.


17 december 2020:

Vanaf vandaag ga ik een soort dagboekje bijhouden tot aan de bevalling. Ik zal niet iedere dag iets te vertellen hebben, omdat er tot aan de geboorte weinig gebeurt. 

De 4 weken tot aan de echo duren altijd enorm lang. Maar nu gaat het ineens heel snel.

Deze week voelde ik voor het eerst de pupjes bewegen. Dat is zoooooo bijzonder. Elke dag voel je het beter. 

Dit weekend gaan we de werpkist klaar zetten en de huiskamer "verbouwen". Inmiddels al het 1 en ander gekocht voor de geboorte en voor na de geboorte. 

Kon het niet laten om een winter vetbed te kopen. Hoewel we er genoeg hebben. Is er 1 met een leuk sneeuwpop motiefje. Ook de nieuwe kleuren halsbandjes gekocht. Die krijgen ze om als ze ong. 3 weken zijn. Dit om ze te laten wennen aan een halsband. Deze halsbandjes kan je niet gebruiken om mee te wandelen. Het slotje breekt gelijk open als er druk op komt. Ze kunnen dus niet stikken als ze ergens achter blijven hangen. 

Liske loopt nog steeds elke dag mee in het bos. Dit zal niet lang meer zijn, want je kan merken dat het vermoeiend voor haar wordt. Het is tenslotte nog maar een dikke week richting de bevalling. 

Ze heeft enorme honger. Mijn brood lag op het aanrecht in een plastic builtje om mee te nemen naar mijn werk. Op 1 of andere manier heeft ze dat te pakken kunnen krijgen en heeft ze mijn broodjes runderrookvlees opgegeten. Ze krijgt vanaf vandaag extra calcium om straks eclamsie te voorkomen. Dit is ook weer goed voor de botten van de pupjes in groei. 

Die hoeven de komende tijd alleen maar te groeien. Alles zit er op en er aan. 


E-mailen
Info