Femte is loops!
De laatste tijd hadden we al een beetje in de gaten dat het niet lang meer zou duren voordat Femte loops zou worden.
13 oktober was het zo ver. Toen bemerkte ik dat Femte loops was.
Morgen om 8.30 uur bij de Dierenkliniek in Sleeuwijk zijn. Voor een bacteriologisch onderzoek.
Trots op mijn meisje. Ze heeft geen kick gegeven. Leuk vond ze het natuurlijk niet, maar ze onderging het.
Uitleg vaginale uitstrijk:
Vaginale uitstrijk bij honden
Een vaginale uitstrijk bij honden wordt bij fertiliteitsbegeleiding in het begin van de loopsheid genomen. Hierbij wordt door middel van een spreidspeculum de vulva opengehouden en wordt met een wattenstokje uit het voorste gedeelte - dus zo dicht mogelijk bij de baarmoeder - van de vagina een monster genomen.
Dit monster wordt geënt op voedingsbodems en gedurende 24 uur in een broedstoof geplaatst.
Bacteriën controleren
Hierna worden de voedingsbodems beoordeeld op groei van bacteriën en/of gisten. Hierbij wordt gekeken naar het aantal bacteriën dat groeit en er wordt gekeken of er sprake is van een reincultuur (er groeit maar één type bacterie). Men moet zich realiseren dat een vagina bij de teef nooit steriel is, er zal dus altijd bacteriegroei plaatsvinden.
Gevoeligheidstest
Als we te maken hebben met een reincultuur van ondere andere staphylococcen, proteus en E. coli, zal er altijd van deze reincultuur een gevoeligheidstest ingezet worden. Bij deze gevoeligheidstest wordt onderzocht met wat voor antibioticum deze bacteriën bestreden kunnen worden.
De gevoeligheidstest moet meestal ook 24 uur in de broedstoof geplaatst worden voordat deze afgelezen kan worden. Indien uit de kweek is gebleken dat behandeling van de aanwezige infectie noodzakelijk is, dan zal er gedurende minimaal zeven dagen behandeld moeten worden.
Vaginoscopisch onderzoek
Om de geboorteweg zo optimaal mogelijk te behandelen, wordt antibiotica via de bloedbaan aangevoerd (pillen of injectie geven).
Voorafgaande aan het vaginoscopisch onderzoek wordt de vulva schoongemaakt met behulp van een tissue en wordt gekeken naar de kleur van de uitvloeiing en geroken of de geur van de uitvloeiing normaal is.
Ook de vulva wordt geïnspecteerd om te kijken naar mogelijk anatomische afwijkingen zoals bijvoorbeeld een botje in de clitoris. Bij het vaginoscopisch onderzoek wordt bij de teef inwendig gekeken naar
- De hoeveelheid en kleur van de uitvloeiing
- De kleur en rimpeling van het vagina-slijmvlies
- Of er een beschadigingen of ontstekingen in de wand van de vagina aanwezig zijn.
- Daarnaast wordt door dit onderzoek gecontroleerd of er geen maagdenvlies of stricturen (samentrekkingen) aanwezig zijn in de vagina.